fbpx

FAQ

Wat doet vitamine C in ons lichaam?

De dag beginnen met een glas versgeperst sinaasappelsap. U doet het misschien ook. Maar wist u dat een paprika driemaal zoveel vitamine C bevat als een sinaasappel? Wilt u weten wat deze vitamine nog meer in ons lichaam doet? Lees dan hieronder verder.

Vitamine C of ascorbinezuur (C6H806) is een essentiële voedingsstof voor de mens.

Hoge dosissen vitamine C worden niet altijd opgenomen

Vitamine C is wateroplosbaar. Dit betekent dat ons lichaam vitamine C niet goed kan opslaan en slechts een beperkte hoeveelheid ineens kan opnemen. Een teveel wordt afgescheiden in de urine.

Vitamine C wordt vooral opgenomen in de bovenste segmenten van de dunne darm. Bij orale inname van dosissen tot 180mg wordt 70 à 90% opgenomen. Hogere dosissen worden (relatief gezien) steeds minder opgenomen. De verlengde afgifte zorgt er voor dat uw lichaam een hele dag door vitamine C kan opnemen en de dosis gespreid afgegeven wordt.3

(3) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

Doeltreffende vitamine C met verlengde afgifte

De Vitamine C Will Boost is een voedingssupplement die 1000 mg vitamine C vrijgeeft. Een deel van de vitamine C wordt direct vrijgegeven, de andere helft wordt in verlengde afgifte vrijgegeven, zo voorziet het het lichaam gedurende de hele dag van vitamine C.

Vitamine C is belangrijk voor onze gezondheid. Ook al maakt de mens deze vitamine niet zelf aan, toch kunnen we niet leven zonder.

Draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem1

Vitamine C verhoogt de mobiliteit van de leucocyten of witte bloedcellen. Dat zijn de cellen van ons immuunsysteem. Witte bloedcellen zorgen voor onze afweer tegen ziektes. Vitamine C zou kunnen bijdragen tot het normaal functioneren van uw immuunsysteem.

Bevordert de opname van ijzer7

Daarnaast verhoogt het ook de opname van ijzer. 

Geeft energie2

Maar vitamine C heeft ook een positieve invloed op de energieproductie van onze spieren via de synthese van carnitine. Vitamine C helpt ons lichaam om zelf in de nieren en de lever carnitine aan te maken.

In tegenstelling tot planten en de meeste dieren maakt de mens zelf geen vitamine C aan.

De oorzaak is een defect in het gulonolacton-oxidase-gen (GULO-gen). Dit gen is het laatste van een reeks van 5 genen die zorgen voor de enzymen die glucose omzetten in ascorbinezuur. De mens, mensapen, vleerhonden (tropen), cavia’s, beenvissen en bepaalde zangvogels kunnen zelf het enzym L-gulonolacton-oxidase niet aanmaken, waardoor de laatste stap in de synthese van vitamine C niet kan plaatsvinden. In die gevallen moet er vitamine C via de voeding worden opgenomen. Voor de mens en de genoemde diersoorten is vitamine C dus een essentieel nutriënt.

Draagt bij in de normale collageen aanmaak. Collageen is aanwezig in4,5,6

Een groot tekort aan vitamine C belemmert daarnaast ook de collageenvorming. Collageen zorgt o.a. voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid.

Aanbevolen hoeveelheid: 1 tablet per dag. Per tablet : 1000 mg vitamine C. 1000 mg is de maximale aanbevolen dagelijkse dosis.

Vitamine C Will Boost is bestemd voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar.

Een enkele vitamine C-capsule met verlengde afgifte van 1000 mg per dag is voldoende. 1000 mg is de maximale aanbevolen dagelijkse dosis.

Door langdurige afgifte kan uw lichaam vitamine C gedurende een periode van enkele uren op een gespreide manier opnemen.

Als we aan vitamine C denken, denken we in de eerste plaats aan citrusvruchten zoals sinaasappelen en citroenen. Wist u dat niet deze fruitsoort, maar wel rode pepers in verhouding de meeste vitamine C bevatten?

In onderstaande lijst vindt u een overzicht:

VoedselMg%
Rode paprika95106
Sinaasappel70103
Kiwi6471
Broccoli5157
Aardbei4954
Spruitjes4853
Druiven3943
Tomaat1719

Bepaalde antibiotica zoals tetracyclines remmen het intracellulair metabolisme en de tubulaire reabsorptie. Daarom zouden deze de uitscheiding van vitamine C via de urine bevorderen. Er is dus een verhoogd verlies aan vitamine C via de urine.

Vitamine C is vooral gekend omdat het ons immuunsysteem zou kunnen versterken1 doordat het de witte bloedcellen activeert en de productie van interferonen bevordert. Vitamine C beschermt de membranen van de leukocyten of witte bloedlichaampjes. Het activeert de witte bloedcellen, waardoor ons lichaam meer weerstand heeft tegen virussen en bacteriën. Vitamine C zou op die manier kunnen bijdragen aan een normale functionering van het immuunsysteem en infecties helpen bestrijden.

Vitamine C helpt ook de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress. Het helpt DNA, eiwitten en vetten te beschermen tegen oxidatieve schade.

Vitamine C bevordert inderdaad de opname van ijzer7.

U kunt daarnaast ook ijzerrijke voeding eten zoals schelp- en schaaldieren, rood vlees, gevogelte, eieren, peulvruchten, bladgroenten, … om het tekort aan ijzer op te vangen.

Hoge dosissen bevorderen de aanmaak van oxalaatstenen. Het gebruik wordt afgeraden wanneer er een verhoogd risico is op nierstenen. Voorzichtigheid is geboden bij personen met nierstenen of met antecedenten van nierstenen.

Ascorbinezuur wordt in het lichaam omgezet in oxalaat. Dat is een stof die via de nieren uitgescheiden wordt in de urine. Wanneer oxalaat verbindt met calcium kan het uitkristalliseren tot calciumoxalaat, de stof die we in nier of blaasstenen kennen.

(3) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

(1) Vitamine C draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem.
(2) Vitamine C draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme.
(3) Vitamine C draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.
(4) Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten.
(5) Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen, van het tandvlees, van de huid, van de tanden.
(6) Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten.
(7) Vitamine C verhoogt de ijzeropname.
(8) Vitamine C draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel.
(9) Vitamine C draagt bij tot een normale psychologische functie.
(10) Vitamine C draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.

 

Waar kan ik Vitamine C Will Boost kopen?

Vitamine C Will Boost is verkrijgbaar in alle apotheken en online apotheken in België.

Gebruiksaanwijzing:
Aanbevolen hoeveelheid : 1 tablet per dag.
Per tablet : 1000 mg vitamine C
Bestemd voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar.

Vitamine C Will Boost

Marktleider

Verkocht in apotheken

Kwaliteitsgarantie

Gemaakt in België